Nema ukidanja subvencija

Bez autora
Sep 12 2013

Država će nastaviti da dodeljuje subvencije investitorima, uprkos kritikama predsednika Nikolića da su strane kompanije favorizovane u odnosu na domaće.Kritika predsednika Tomislava Nikolića da su domaći investitori u podređenom položaju u odnosu na strane, jer dobijaju manje subvencije, probudila je sumnju da li će biti novca za subvencionisanje budućih ulagača. Ministar privrede Saša Radulović rekao je da u 2014. godini neće biti ukidanja subvencija za investitore koji otvaraju radna mesta.

Nema ukidanja subvencijaDržava će nastaviti da dodeljuje subvencije investitorima, uprkos kritikama predsednika Nikolića da su strane kompanije favorizovane u odnosu na domaće.

Kritika predsednika Tomislava Nikolića da su domaći investitori u podređenom položaju u odnosu na strane, jer dobijaju manje subvencije, probudila je sumnju da li će biti novca za subvencionisanje budućih ulagača.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da u 2014. godini neće biti ukidanja subvencija za investitore koji otvaraju radna mesta.

Podsetimo, predsednik Nikolić se prethodnih dana zapitao ako država stranom investitoru finansira radno mesto, zašto ne finansira i domaćem?

“Što su u neravnomernom položaju? Što domaći dobije 2000, 3000 evra po zaposlenom, a stranac dobije 10.000 evra? Šta je on vredniji od našeg čoveka“, upitao je tada Nikolić.

Ovom izjavom predsednik države uznemirio je duhove da li će oni u koje se polaže najveća nada da mogu pomoći srpskoj privredi - strani investitori - ostati bez subvencija.

Ministar privrede Saša Radulović za “Blic“ je rekao da sledeće godine neće biti ukinute subvencije za investitore koji otvaraju radna mesta, kao i da takva mera postoji i u drugim državama.

Uslovi su isti i za domaće i za strane ulagače, kažu u Agenciji za strana ulaganja (SIEPA). Zaposlenih u sektoru usluga mora biti najmanje 20, a u proizvodnji najmanje 50, kompanija je dužna da pribavi bankarsku garanciju na iznos sume koju dobija, a ona zavisi od grane u koju se ulaže.

Iznos subvencije moguće je izračunati prema pravilniku koji je donela vlada, a ona od 2006. godine u proseku iznosi 4.500 evra, podseća Aleksandar Miloradović, savetnik u SIEPA.

“Ono što su kompanije dužne kada uđu u ugovorni odnos sa nama to je da nam dostave prvoklasnu bankarsku garanciju na iznos sume koji im je opredeljen. Tom bankarskom garancijom mi raspolažemo tri godine po poslednjem zaposlenom koji je preuzet kao obaveza i možemo je naplatiti u svakom slučaju ako investitor ne ispuni neku ugovornu obavezu, kao što smo to uradili u nekih 15-ak slučajeva do sad“, kaže Miloradović.

Bankarske garancije lakše pribavljaju strane kompanije, jer su finansijski snažnije.

S druge strane, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da postoji naivno verovanje da će stranci zaposliti više ljudi, ali broj novozaposlenih, umesto da raste, opada.

“Prvo, nijednog domaćeg investitora ne znam koji je dobio 10.000 evra. Druga stvar, dobijaju se daleko manja sredstva i treća, nije istina da se ne mogu pribaviti bankarske garancije. Mogu po osnovu hipoteke na imovinu i kapital. Radi se o tome da je sasvim izvesno 80 odsto tog kapitala namenjeno inostranim investitorima, a svega 20 odsto domaćim, i to kažu brojke u masi sredstava“, tvrdi Knežević.

Ipak, najveći broj korisnika subvencija su upravo domaći ulagači. Sredstva je do sada dobilo 140 domaćih kompanija i 117 stranih. Dve domaće uspele su da pribave sredstva od 9.000 evra, dok su se strane izborile za maksimalan iznos od 10.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik